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“Can We Have

a Do-Over?”

Rescinding

Transactions
for Federal

Tax Purposes

by Kelly C. Mooney, J.D., L.L.M. & Timothy D. Brown, J.D.,
Gallagher & Kennedy, P.A.

/

ln certain circumstances, taxpayers can re-
scind a transaction for federal tax purposes and avoid
recognizing gain or loss or other unfavorable tax con-
sequences as a result of the original transaction. This
ability to get a “do-over” for federal tax purposes has
been used by taxpayers in a myriad of ways to avoid
recognizing adverse or unexpected tax consequences
from a completed transaction. For example, taxpayers
have successfully rescinded various transactions in or-
der to:

(i) avoid the recognition of gain or loss on the
sale of real property;

unwind the revocation of a corporation’s

(i)

Subchapter S election;

(iii) prevent a merger from being treated as a
complete liquidation; and

(iv) revoke a Section 83(b) clection.

In light of the obvious benefits to both clients and
practitioners of getting a “do-over” for federal tax
purposes, this article briefly summarizes the Internal
Revenue Service’s (“IRS”) position on rescission and
the instances in which the IRS has acquiesced to a re-
scission for federal tax purposes.

Neither the Internal Revenue Code (the “IRC”) nor
the Treasury Regulations address whether un-wind-
ing or rescinding a transaction will be given effect for
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tax purposes, such that the rescinded
transaction will be treated as a tax nul-
lity. However, in Revenue Ruling (“Rev.
Rul.”’) 80-58, 1980-1 C.B. 181, the IRS
directly addressed this issue, formulating
the following general rules:

(i) if a transaction is rescinded within
the same tax year and the parties to
the transaction are restored to their
original positions, the rescission
will be given retroactive effect
for tax purposes and the parties
will be treated as though the origi-
nal transaction never occurred; and

if a transaction is rescinded after the
close of the tax year in which the
transaction occurred, the rescission

(i)

will not be given retroactive effect
and will be treated as a separate
taxable event.

In Rev. Rul. 80-58, the IRS consid-
ered two different scenarios. In the first
scenario, taxpayer A sold a tract of land
to third party buyer B in exchange for
cash. The purchase contract obligated A

to accept the reconveyance of the property if B was un-
able to rezone the property within the next nine months.
When B was, in fact, unable to rezone the property dur-
ing the year of the sale, A accepted the reconveyance
of the property and returned the purchase price to B.
Because the sale transaction and the reconveyance oc-
curred in the same taxable year, the IRS held that the
rescission nullified the original conveyance and extin-
guished the need for A to recognize any taxable income
from the sale.

In the second scenario, the purchase contract ob-
ligated A to accept the reconveyance of the property if
B was unable to rezone the property at any time dur-
ing the one year period following the execution of the
purchase contract. In January of the tax year following
the year of the sale, B notified A that it was unable to

rezone the property. A accepted the reconveyance of the
property and returned the purchase price to B. Because
the sale transaction and the reconveyance occurred in
different taxable years, the IRS held that the rescission
should be disregarded with respect to the taxable events
occurring in the year of the sale. As a result, both the
original conveyance and the subsequent recovenyance
were treated as separate taxable events.

The different tax treatment accorded to rescissions
in Rev. Rul. 80-58, depending on whether the rescis-
sion occurred during the same tax year as the original
transaction or a subsequent tax year, is a result of the
annual accounting concept. In general, the annual ac-
counting concept requires that transactions be viewed
“on an annual basis using the facts as they exist at the
end of the year.” Id. According to the IRS, “the annual
accounting [concept] requires the determination of in-
come at the close of the taxable year without regard to
subsequent events.” Id. As a result, in Rev. Rul. 80-58,
the IRS concluded that, in order to be effective for tax
purposes, a rescission must occur in the same taxable
year as the original transaction.

Since the issuance of Rev. Rul. 80-58, the IRS has
ruled in a number of scenarios that rescissions taking
place during the same taxable year as the original trans-
action are effective for tax purposes. A majority of these
rulings are highlighted below.

In Private Letter Ruling
(“PLR”) 200533002, the IRS considered whether the
termination of a corporation’s Subchapter S election
could be reversed by rescinding the issuance of a sec-
ond class of stock. The S corporation at issue in PLR
200533002 issued convertible preferred stock to three
limited partnerships. Since S corporations can not have
partnerships as sharecholders or issue a second class of
stock, the conveyance of the preferred stock to the lim-
ited partnerships terminated the corporation’s S elec-
tion. However, after a period of serious disagreement
between the original shareholders and the partnerships,
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the corporation rescinded the issuance of the convertible
preferred stock to the ineligible partnerships. Because
the stock issuance and the rescission occurred in the
same taxable year, the IRS ruled that the rescission re-
stored the corporation’s Subchapter S election.

In PLR 200701019, the
IRS ruled that the rescission of a merger of a subsid-
iary and its parent, which would have been treated as
a complete liquidation of the subsidiary under IRC §§
332 and 336, was effective for tax purposes. As a re-
sult, the parent corporation was entitled to preserve its
basis in the subsidiary’s stock; basis which otherwise
would have been lost as a result of the deemed liqui-
dation of the subsidiary. Even though the rescission in
PLR 200701019 appears to have been motivated solely
by tax concerns (i.c., the parent’s loss of its stock basis),
the IRS ruled that the rescission was effective.

In PLR 200613027, the IRS
allowed a partnership that had been converted to a C
corporation as a result of a statutory merger to revert to
partnership tax status. The taxpayer in PL.R 200613027,
a domestic limited liability company (an “LLC”) statu-
torily converted into a C corporation by filing a cer-
tificate of conversion and a certificate of incorporation.
The conversion was undertaken in order to make an ini-
tial public offering. When market conditions changed,
the sharcholders decided to enter into a rescission
agreement to convert the entity back to an LLC taxed
as a partnership. Because the conversion of the LLC to
a corporation and the rescission took place during the
same taxable year, the IRS ruled that the LLC should be
treated as a partnership for tax purposes, regardless of
the statutory conversion.

In PLR
9104039, a corporation approved the transfer of 300
shares of stock to its employees. The transferred stock
was subject to a substantial risk of forfeiture under IRC

§ 83(a), so a number of the employees made timely IRC
§ 83(b) elections to include the value of the stock in
income during the year of receipt. After the stock trans-
fer, the corporation’s accountants determined that the
transfer would have a significantly greater impact on
the corporation’s profits than originally estimated. As a
consequence, the corporation and the employees agreed
to rescind the stock transfers. Because the rescission
and the stock transfers occurred during the same tax-
able year, the IRS held that the IRC § 83(b) elections
made by the employees would have no force and effect,
such that the employees would not be required to rec-
ognize income as a result of the IRC § 83(b) elections.

Despite the IRS” apparent willingness to give ef-
fect to rescissions occurring in the same taxable year
as the original transaction, it is not clear how receptive
the IRS is to rescissions that are purely tax motivated.
Although the rescission in PLR 200701019 appears to
have been motivated by tax considerations, a majority
of the IRS’ rulings with respect to rescinded transactions
deal with cases in which the rescission was motivated,
to some extent, by business concerns. For that reason,
while rescission may be a viable technique for correct-
ing some tax “mistakes,” especially in situations such
as those highlighted above, practitioners should be cog-
nizant of the fact that (i) a tax motivated rescission will
not work if the rescission does not occur in the same tax
year as the original transaction; and (ii) given the IRS’
arsenal of civil and criminal penalties, tax motivated
rescissions should be undertaken with caution, even if
the rescission occurs in the same tax year as the origi-
nal transaction.

Mr. Brown is the director of the Tax Department
and Ms. Mooney is a senior associate within the Tax
Department at Gallagher & Kennedy in Phoenix.
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